2013 m. kovo 21 d., ketvirtadienis

Ketvirtoji diena

PINIGAI:
143,22 Lt (plokštelės gegnių sujungimui, 46vnt)

Nenoriu būti nuobodus, bet ir šiandien buvo sėkminga diena. Šiandien statėme galines (laukines) gegnes. Pastatėme po tris iš kiekvieno galo, dvi liko už mūro, ir vieną viduje. Gegnės ilgis 7,05m, tad sujunginėjome iš dviejų, persidengimas vieno metro.










Čia geriausia matosi sujungimas, blogai, tik kad 6metrų gegnės dalis nesiremia į murlotą, bet yra kaip yra.

Gegnes jungėme metalinėmis plokštelėmis 100x200 iš dviejų pusių, taip pat sukalėme vinimis (oldskūl rulz :)), prie murloto tvirtiname kampuočiais, sukame medvarščiais (50mm ilgio).












Čia matyti viename gale sudėtos trys gegnės. Išorinę/tolimiausią gegnę tvirtinome 50cm nuo mūro (ten 10cm dėsis putos izoliacija, vadinasi pakalimas bus 40cm), kitą išorinę glaudėme prie būsimos putos (t.y. 10cm nuo mūro), o pirmąją vidinę dėjome prie būsimos vidinės sienos.










Čia matome kiek išsikiša gegnės galai. Jas taip pat iškišome 50cm, kur 10cm bus puta, o grynasis pakalimas 40cm


Bendras vaizdas:











Paskutinėje foto matosi kaip el.kabelis (įvadinis) kliūna už gegnės, nedaug, bet liečiasi nuolat. Kadangi ateityje tas kabelis bus perkeltas po žeme, daug galvos dėl to nekvaršinu.

Rytojaus darbai:
pasistatyti dar po vieną gegnę iš abiejų galų ant to paties murloto ir pradėti kelti karkasines sienas.

Dirbam :)



14 komentarų:

  1. Gegnių sujungimo vietą šalia mūrloto patys sugalvojot ar konstruktorius buvo apskaičiavęs? Tikiuosi bus gerai, kaip padarėt. Šiaip smagu matyti kaip operatyviai viską atliekat ir kaip kas dieną vyksta progresas :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kiekvienąkart su baltu pavydu skaitau šiuos įrašus. Gražiai einasi. Ir palygint senas namas visiškai kitokią išvaizdą įgauna :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Su konstruktorium buvo apie tai šnekėta. Tik persikeitimą jis siūlė 1,5m, o mes iš lietuviško skūpumo jį padarėm vieno metro (t.y. 3vnt iš šešiametrio). O kodėl turėtų būti negerai?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sujungimo vietoj silpnėja konstrukcija. Jūsų vietoj būčiau klausęs konstruktoriaus. Aišku, jie irgi su atsarga skaičiuoja. Bet geriau po to ramiai miegot manau.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Gegnės geriau kad dėtusi ant murlotų, o galai būtų kaip priegegnės. tikslinga jų paskirtis būtų.
    Dabar sujungimai ?? geriau galėtų atsakyti gal konstruktoriai.
    Manau taip kiekvienas konstruktorius rekomenduotu.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Na tikiuosi nereikės paremti ties ta vieta papildomai, nes ties sudūrimu gali pradėti linkti, kaip "žirklės" arba versti sieną, bet tikėkimės bus gerai. Mes kiekvienam žingsnyje kur buvo daromi pakeitimai statybų eigoje iš kart konsultuodavomės su savo konstruktorium. Architektai šitoj vietoj nedaug ką pasakys.

    AtsakytiPanaikinti
  7. tai aš suprantu, kad geriau, jog ilgoji gegnės dalis gultų ant murloto. Taip ir parašyta įraše, dabar nors ir trūksta labai nedaug, bet trūksta. Jei vistiek būčiau guldęs, keistusi stogo aukštis/nuolydis, iškart atsiranda skliautų problema ir daug daug kitų bėdų. Tad riziką įsivertinau ir priėmiau tokį sprendimą.

    AtsakytiPanaikinti
  8. o ar gerai gegnes kampuočiukais tvirtinant kampuočiukus prisukinėti medzraigčiais? nenušokinės galvutės? kiek ieškojausi info savo garažo karkasinei statybai, tai teko visokių nuomonių girdėti, kad tipo medzraigčių galvutes nutraukia medis vaikščiodamas, o čia stogo konstrukcija... Beje šaunus blogas, pats iš ššš bandau spausti sviestą, ir db skaitinėdamas jau gailiuosi kad nedariau pilnos rekonstrukcijos kaip jūs :) sėkmės darbuose.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Aišku geriau kad gegnė pasidėtų ant mūrloto, bet jei jau per trumpa ką darysi. Šeip toje vietoje lenkimo momento nėra, jungtis turi laikyt skersines jėgas, būtų patikimiau gegnių galus supjaut ir užleist vieną ant kitos sutvirtinant apkabomis ar plokštelėmis iš šonų.
    Nepatingėjau paskaičiuot, aišku nematau tikslių gabaritų, bet priėmiau 8,6 namo plotį, gegnių aukštis 4.4m nuo murloto ir styga 2.8m nuo muroto stogo nuolydis 45 laipsniai. Gegnės atramoje ašinė atraminė reakcija 5,76kN (dviem varžtam) skersinė jėga 0,8kN kuri sukelia lenkimo monetą jungtyje - kiekvienam varžtui ~1kn tenka. Taigi viso varžtui ~3,9kN. Ø12 varžto glemžiamasis stipris - 3,65kN lenkiamasis - 3.74kN, nzn kokiais varžtais sukai, bei jei mažesniais nei Ø14 siūlyčiau dar po vieną kiekviename gale įsukt.

    dėl tvirtinimo medvaržčiais - yra kažkokie stipresni, bet brangūs, dažniausiai naudoja belenkokius, tas tikrai nėra gerai ir nerekomenduotina, net sakyčiau draužiama, gali laisvai galvutės nutrūkinėt, kurkas patikimiau vinimis, arba vietoj kampuočiu gegnę prie mūrloto tvirtinti kabėmis, bus dar ir pigiau.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Aurimai, tu kaip visuomet perdėm tikslus :) Man tik klausimas, tas 3,65kn stipris yra vienam varžtui ar dviem? T.y. dadėjus dar vieną varžtą būtų 7,3 ar 5,475

    Varžtai pas mane d=12, tad tavo skaičiavimai verčia susimąstyti. Gal ir reikės dadėti po vieną į gegnę.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vienam varztui 3.65, 7.3 butu abieju varztu laikanti galia, realiai turetu pakakt 6.7, bet as skaiciavau tai tik panasia konstrukcija, nebutent sita, zinoma yra atsargos koeficientas apie 30proc. Bet neivertintas momentas, nors toj vietoj jis visai nedidelis.. Na tai viskas kaip ir ant ribos, sukakl pora viniu ir pakaks tikrai :)

      Panaikinti
  11. O toks paprastas klausimas - ilgesnių nei 6 metrai gegnių nebūna?
    Ar jų kaina neprotingai didelė

    AtsakytiPanaikinti
  12. Kiek žinau būna, bet tik specifinės lentpjūvės pjauna tokią medieną. Ir žinoma tai jau ne standartas, vadinasi ir kaina nestandartinė. Beto atsiranda ir transportavimo problemos ir t.t.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Pirkom 7m gegnes pernai 650Lt/m3 neimpregnuotos, tai kaina buvo šiek tiek didesnė nei 6m ilgio, nėr ko norėt. Kitas klausimas dėl tranportavimo, radau Vilniuj tik porą truck'ų kur veža tokio ilgio medieną, atvežimo kaina nesiskiria nei vežtum 6m, tik pliusas, kad pats išsikrauna krovinį su kranu.

    AtsakytiPanaikinti