2013 m. kovo 5 d., antradienis

Mediena

šitas įašas mane kiek liūdina.

Dėl dviejų priežasčių, pirmiausia, kad realus medienos poreikis daugiau nei dukart viršija mano lūkesčius. Ir antra, iki darbų pradžios sunkiai pavyks ją impreguoti, nes impregnantu negalima naudotis esant minusinei temperatūrai. Belieka tikėtis, kad savaitgalį (kada planavau užsiimti impregnavimu), dienos bus šiltos ir su pliuso ženklu. Kitaip gali tekti medieną impregnuoti jau sudėtą į stogą. Siaubingas darbas. Impregnantą planuoju naudoti Arlitą, jį pigiausiai pasiūlė vėl Ermitažas, po 55 Lt už 25 ltr. Planuoju pirkti 50ltr ir žiūrėti kiek jo realiai išnaudosiu.

Medieną perku vietoje (8km nuo statybos), sutarėme po 540Lt/kubas + 70lt už atvežimą. Medienos reikės kiek virš 9 kubų :( Liūdna, nes planavau tilpti į 4-5kubus.

17 komentarų:

  1. O tai mediena sausa bus? jei šlapia tik veltui gaišite laiką, beto su teptuku tepant reikia bent pora kartų nutepti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. mediena pjauta žiemą prie minusinės temperatūros būna sausesnė nei pjauta vasarą :) šaltis išdžiovina gerai :)

      Panaikinti
  2. Geriausiai patariu purkšti impregnantą su sodininko purkštuvu, darbas einasi su juo kaip iš pypkės, o ir geriau įsigers impregnantas. Nėr prasmės tepti teptuku, privargsit ir efektas bus "skystokas". Ant sudėtų gegnių jau tepti ar purkšti būtų per daug sudėtinga, ir nutepti medieną vien tik iš apačios manau taip pat netikslinga. Labiausiai veikiami drėgmės būna tašeliai vadinami "makaronais" ir grebėstai, tad juos geriau pirkti iš kart impregnuotus. Mat dažniausia jie būna gerai įmirkyti impregnantu lentpūvių voniose.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ačiū už mintį apie purkštuvą! aš irgi impregnuosiu pati, nes voniose mirkyta mediena daug brangesnė gaunasi kiek supratau.

      Panaikinti
  3. Mediena tikrai nebus specialiai džiovinta. Suprantu klausimo amžinumą dėl tos impregnacijos. Daug laiko ir jėgų tam neskirsiu, nutepsiu tik kad sąžinė būtų rami. Ar tai bus laiko gaišimas, nežinau.

    Yra nuomonė, kad tas impregnantas ir varo vandenį ir jos. Yra nuomonė, kad efektas bus tik ilgai mirkius medieną impregnante. Yra nuomonė, kad išvis niekuo tempi nereikia ir čia tik pinigai į balą. Teorijų daug, nuomonių taip pat... kiekvienas pasirenka jam tinkamą. Manyčiau, kad tai pernelyg menkas klausimas visoje statybų eigoje, prie kurio reikėtų sustoti ilgam.

    AtsakytiPanaikinti
  4. P.S. mes purškėm medieną vasarą, tai dar pridengdavom plėvele, kad dar geriau impregnantas įsigertų, nežinau, kaip džius mediena dabartiniu oru, bet turėtų būti viskas ok, svarbu nuourkštas gegnes sukrauti su persidengimu ir su tarpais, kad gerai vėdintųsi.

    AtsakytiPanaikinti
  5. teko matyti kaip lietaus lašai atšoka nuo mūsų impregnuotų gegnių, tai manau efektas tikrai bus, bent pelėsio rizika sumažės tikrai.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Dėl purkštuvo idėja labai gera. Dėkingas ;) Purškėt Arlitą? Neskiestą? Dar palauksiu kol paaiškės savaitgalio orai, bet turbūt surizikuosiu šį savaitgalį užsiimti impregnavimu.

    AtsakytiPanaikinti
  7. "Bertilas" - nuo kenkėjų ir apsauga ugniai (geresne klase). Jo kaina panasi kaip Arlito, bet geresne koncentracija. Purškėm neskiestą, o pirkom irgi Ermitaze, turbut pas ta pati didm. vadybininka :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Mirkymo vonią pačiam nesudėtinga pasidaryti, galimi du variantai:

    Žemėje iškasate nedidelį griovį. Plotis, kad tilptų storiausia medinė detalė, o ilgio, kad tilptų ilgiausia. Į griovį įdedame celofaną. Taip suformuojamas baseinėlis, į kurį pripilame ipregnanto.
    Antras variantas analogiškas pirmam, tik baseinėlio kraštus suformuojame iš tų pačių medinių detalių, o ne iš grunto.

    Taip visas procesas pagreitės. Du žmonės imą detalę už galų(su virve ar su guminėm prištinėm) Įleidžiame į vonią, palaiko kelias sekundęs ir traukiame. Gauname greitą ir kokybišką impregnavimą.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Išsiuntinėjau užklausas į pirmas pasitaikiusias lentpjūves iš google'o - neobliuota neimpregnuota mediena 5x10 ir 2,5x20 pas visus kaip susitarusius ~700lt už kubą. Čia su atvežimu. Čia normalios kainos? Nes čia matant kainą 540lt/kubą norėtųsi irgi panašiai rasti :D

    AtsakytiPanaikinti
  10. Turbūt priklauso nuo miesto. Bent Šiauluose tai kiek skambinau kainos yra 540-560Lt/kub. Tad rinkausi pagal tai kas arčiau namų. Labai jau didelis skirtumas tarp tavo kainos ir tarp mano. Bandyk dar ieškoti :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Čia Vilniuje ir aplink radau tokias kainas iš pirmo googlo puslapio. Ilgiau paieškojęs radau ir už 550 + transportas.

    Bet tai kokie skirtumai... man čia vos 4 kubų reikia. Ir tai susidaro 500-700lt skirtumas tarp brangiausio ir pigiausio.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Pradžioj žiemos pirkau už 450lt/kubas, atvežimas nemokamas, bet veiksmas panevėžyje. 868825990 pabandykit gal susitarsit ir atvež kur toliau. O gal mediena kažkiek pabrango nuo to laiko, nežinau.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Tiesa, dar rudenį žalias dvigubo pjovimo medis buvo apie 450 lt., bet biokuro katilinės ir eksportas savo padarė.
    Užvakar aplink Kauną žalio kaina buvo 500 - 520 lt.(priklausomai nuo kiekio) , o apdžiovinto ir impregnuoto - 600 - 620 lt Pačiame mieste viskas atitinkamai 50lt.brangiau.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Dar vienas klausimas kodel dejote nauja mediena?Sena buvo supuvus ar visa stogo konstrukcija keitet ir trugde kambariam planuojamiem ar koks argumentas?Nes is nuotrauku nesimato kad supuve butu stogo konstrukcija...Idomu delko.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Stogas nebuvo kiauras. Ir mediena nebuvo prasta :) Keitėm todėl, kad keičiasi stogo nuolydis, konstrukcija ir t.t. Senąją medieną mes sėkmingai naudojame ir dabar, iš senųjų gegnių (matmenys 6*12) planuoju daryti vidines pertvaras arba sudėti į grindis.

    AtsakytiPanaikinti