2013 m. kovo 17 d., sekmadienis

Langai. Pirmas įrašas.

Vis neprisiruošiau parašyti apie langus.
Žinoma langų paiešką pradėjau nuo užklausimų išsiuntinėjimų visiems (na, beveik visiems) langininkams mūsų mieste.
Visiems buvo išsiųsti vienodas exelis









Viso išsiunčiau 9 emailus iš pažiūros patikimoms firmoms. Tikrai nustebau - VISOS atsakė. Vienos paskambino ar atrašė dar tą patį vakarą, kitos po keletos dienų. Vienos primygtinai kvietė susitikti, kitos pirma atsiuntė pasiūlymą, o paskui paskambino pasiteirauti ar gavau (šitaip yra profesionaliausia mano akimis). Už septynis langus su montavimu mažiausia kaina buvo pasiūlyta 4483 Lt, o didžiausia 6600 Lt. Kainos tikrai ženkliai skiriasi, net nesitikėjau.
Vienok po keletos dienų analizių visos gautos informacijos, atsirinkau tris įmones, kurios daugiau mažiau tenkino tiek savo aptarnavimo kokybė, tiek kainos siūlymu (atitinkamai buvo pasiūlyta 4755 Lt; 5040 Lt 5400 Lt).

Keli svarbūs dalykai šiek tiek labiau susipažinus su šia sritimi:
Yra matuojamas šilumos laidumo koeficiantas (U=W/m²K), kas mano akimis yra labai svarbu. Žinoma, kuo šis skaičiuos mažesnis - tuo langai šiltesnis. Tik nežinau ar yra matuojamas stiklo paketo laidumas, ar viso lango. Tarp mano išsirinktų U svyruoja nuo 0,6 iki 1,05
Taip pat atkreipiau dėmesį, kad nevienodas oro (ar argono dujų?) tarpas tarp stiklų. Aš renkuosi trijų stiklų paketą, tad ten yra du oro tarpai. Būtent tas tarpas ir yra skirtingas. Svyruoja nuo 10mm iki 16mm. Skirtumas vėl gi - didelis. Tik klausimas ar tikrai didesnis tarpas - geriau? 

Sekantis žingnis - susitikimas su kiekvienos iš šių trijų firmų vadybininkais ir pasikalbėti.
Planuojami klausimai: dėl šilumos laidumo U; dėl oro tarpo dydžio; dėl montavimo naudojant juostas; dėl montavimo skirtumų į mūrinė sieną ir į karkasinę; dar kažkas.

4 komentarai:

  1. Kuo didesnistarpas tarp trijų stiklų tuo geriau, optimaliausia būtų 16mm tarpai, bet ne į visus rėmus toks dedasi, nes būna netelpa pagal rėmą. Kelių kamerų pasirinkti langai, koks profilis?
    Išmūrijus būtina persimatuoti visas angas vietoje. Jei angokraščių nešiltinsit, tai po 1cm tarpą maximum užteks palikti (putoms didesnio atstumo nereikia).

    AtsakytiPanaikinti
  2. pamiršau, kad pas jus ne mūras bus o karkasas, bet esmė ta pati :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pastebiu tokį dalyką, kad verslas dabar daug labiau nori dirbti, nei anksčiau :D Prieš kokius 3-5 metus išsiuntinėjus laiškus iš n įmonių atrašydavo kokia viena (bet čia ne apie statybas kalbant), o dabar keista, kai neatrašo tą pačią dieną. Klientui tai čia superinis dalykas, kai gali paprastai palygint pasiūlymus ant popieriaus.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dazniausiai U skaiciuojamas visam langui. Bet paklausus tikrai pasakys U ir atskirai tiek stiklo paketo, tiek remu.
    Beje remu U dazniausiai zymiai mazesnis nei paketo.

    AtsakytiPanaikinti