2013 m. rugsėjo 10 d., antradienis

Vonios kambario sienų apdaila

Šioje vietoje pasirodo galvos skausmo gerokai daugiau, nei būčiau pagalvojęs.
Tai gis, yra keletas būdų kuo dengti vonios kambario sienas:

1. Plytelės - visiems žinomiausias, populiariausias būdas
Šis būdas pasirodo yra pats brangiausias. Mano 30kv.m. vonios sienų išklijuoti plytelėmis kainuotų apie 1500-1800Lt. Be darbo. Skaičiuoju pačias plytelės, klijus, glaistus ir betokontaktą, jei daleistume kad klijuojam tiesiai ant OSB. Bijau, kad plytelių klijuotojas iš manęs nekoks, o dar tokią pat sumą atiduoti meistrui nekyla rankos. Tad šis variantas kaip ir atkrenta.

2. Plastikinės dailylentės - daug kam jos asocijuojasi su pigia šlykščia plastmase, man irgi asociavosi kol neapžiūrėjau natūroje.
Šis būdas buvo mano akimis pats priimtiniausias, nes jį 100proc būčiau galėjęs dėti apie OSB, dailylentė prisišaudo tiesiai prie OSB. Dar plėvelė hidroizoliacijai dėčiau. Bet labai nepatinka žmonai (ji turbūt vis dar galvoja kaip dauguma:). Toks būdas kainuotų apie ~700Lt, nes reikėtų tik pačių dailylenčių ir plėvelės. Darbas pats paprasčiausias.


3. Dažai - tikrai taip, yra spec. dažai drėgnoms patalpoms
Šį būdą atrado žmona bevartydamas vonios įrangos katalogus ir yra smarkiai "užskabliavusi". Man beliko suskaičiuoti kiek tai kainuos. Apie valandą pasikonsultavęs su Jupojos dažistais priėjau tokios išvados. Reikalingi sluoksniai: GKP, kur nuglaistom tik siūles ir varžtus (šitai sugebėčiau gal ir aš), tada dedam hidroizolaicinę mastiką tik grindims ir nedaug užlipame ant sienų, visą sieną padengiame skysta hidroizoliacija, kaip pvz Penosil HydrostopVincents Hidrofobs ar kt. Jei dar reikia - paglaistom. Kadangi iš manęs ne tik plytelių klojėjas nekoks, bet ir glaistytojas - ieškau būdų kad nereiktų glaistyti visos GKP sienos. Ir radau. Ant šitaip nuglaistytos sienos dažome gruntinius dažus, pvz. Vivacolor.lt Interior primer, Caparol Samtgrund ar kt. kurie suvienodina sienos įgeriamumą, ko pasakoje nebesimatys glaistytos ir neglaistytos sienos neviedonumo. Daugiau sienos papildomai gruntuoti nereikia, dažome tiesiai dažais, pvz Vivacolor Interior bath arba Tikkurila Luja. Tokiu būdu išdažyti vonios kambarį man kainuotų 700-800Lt, skaičiuojant jau su GKP, visais gruntais, dažais, hidroizoliacijomis.



Summa summarum

Matome, kad dažymo variantas būtų pakankamai racionalus ir praktiškas. Tik prieš tai reikia visą vonios kambarį apsiūti gipsu. Priežiūra dažytų sienų turėtų būti netgi paprastesnė nei plytelių. Spec dažai drėgnoms patalpoms turi priedų prieš pelėsį, yra plaunami (nebevalomi), tačiau tampa blizgesni nei visiškai matiniai lubų dažai. Kolkas tai kone vienintelis minusas.

Įdomu, kokių dar vonios apdailos būtų yra šiame pasaulyje :)



P.S. Vonios grindis klosime plytelėmis ,apie tai jau rašiau ir daugiau alternatyvų šioje vietoje kaip ir nematyčiau.



10 komentarų:

  1. Dėl grindų, galima jas dengti epoksidiniais dažais :) ši danga geriau nei plytelės, nes hermetizuoja visus plyšius, neatsiranda įtrūkimų.
    Tik tokia danga yra skonio reikalas, kaip ir tik dažais dengtos sienos vonioje.
    Optimaliausias pasirinkimas būtų kombinuoti plyteles ir dažytas sienas, ką ir planuoju rinktis.

    AtsakytiPanaikinti
  2. man irgi patinka kombinuoti variantai - viena siena plytelemis o kitos dazytos ar pan. Kazkaip vis kitaip nei standartiskai butuose buna. As taupymo sumetimais gal irgi busiu linkusi i dazus, bet man tie rupesciai tik po poros metu... :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū už komentarus, vakar būtent taip ir nutarta. Iš 30kv.m. sienų ~11kvm. bus plytelėmis, o visa likusi - dažyta. T.y. aplink vonią ir įleistą lentyną - plytelės, o aplink WC, gyvatuką, duris, etc - dažyta.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Gerai nutarėt :) o plytkas klijuot nėra sunku, tereik tik bazines žinias turėt ir kruopščiai plyteles sudėt. Pas mus tik plytelės bus, bet: nors plastiko labai nemėgstu, bet Norgėj gyvenam ir ten WC stačiais plačiais (~50cm) plastikiniais (kartono?) skydais dėtas. Jie neblizgūs, panašūs į popierių, su paveiksliuku, susineria vos matomu špunteliu ir atrodo visai neblogai. Lengvai nusiplauna. Nesidomėjau ar pas mus tokių yra, bet variantas tulikui visai neblogas.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Atsakymai
    1. Manau, kad čia kokybiški rankų džiovintuvai turimi omeny. Naujoviški, ne visiem patinka, bet savo funkciją atlieka su kaupu

      Panaikinti
  6. Tai vat man pavyzdžiui to kruopštumo ir trūksta.. Dėl to galvojam dažyt, svarbu, kad būtų kokybiški dažai ir šiek tiek pasiruošt, bet tikrai mažiau prigadinčiau, nei pats klijuot bandyčiau...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Išties dėti plyteles brangiausiai atsieina. Gerai, jei yra kas sudeda nebrangiai, o jei dar samdyti meistrą reikia...

    AtsakytiPanaikinti
  8. Sveiki,labai sudomino Jūsų idėja, ar taip ir padarėt? Kaip pavyko įgyvendinti ir eksploatuoti?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Mes sodo namelio vonios kambarioapdailai naudojom baltos spalvos pvc dailylentes, lengvai susidėjo, super lengva prižiūrėti, ypač kai retai nuvažiuojam tai didelis privalumas, nereikia tarnauti šveičiant plytelių tarpelius.

    AtsakytiPanaikinti