2013 m. gegužės 27 d., pirmadienis

Santechnika bei generalinė tvarka

PINIGAI:
3150 Lt (katilas)
363 Lt (gyvatukas)

Dar nekalbėjau apie santechniką. Tai gana įdomi sritis, vien tuo, kad ten turiu ypač mažai suvokimo ir dar dėl to, kad turime labai patikimą meistrą, kuriuo aklai (kartasi gal perdaug) pasitikime ir darome viską kaip jis rekomenduoja. Dėl to pats visai nesigilinu, o galiu visą dėmesį skirti ktiems darbams.

Tad trumpai.
Išvedžiota grindinio šildymo sistema:













Nelygus senų betoninių grindų pagrindas buvo šiek tiek palygintas smėliu, tada plėvelė (200mk), 10cm putplasčio (5+5, EPS100) ir tinklas, prie kurio pririšti vamzdeliai. Kodėl buvo pasirinktas būtent toks vamzdelių raštas - nežinau :) Ant viršaus bus betonuojama minimum 5cm betono.

Kadangi buvo atsisakyta kolektorinės spintos, grindų temperatūros regulavimas vyks šitaip:










Vonios kambarys iš kitos pusės:










Beje, į sieną matosi atremtas gyvatukas (kopetėlės). Jas gamina Šiauliuose! UAB "HENRIS", tokių pilni SSS ir kt. centrai. Tik vienas momentas. Prekybcentry jo kaina 499 Lt, o čia, tiesiai iš gamintojo, netgi mažmenine kaina pirkau už 363 Lt. Wow :) Rinkdamasis iškart atmečiau baltai dažytus dėl rūdijimo. Šis yra pagamintas iš nerūdijančio prieno.

Katilas jau stovi:











Dujiniu katilu buvo pasirinktas Viessmann Vitopend 100W. Kodėl irgi nepasakysiu, santechnikas rekomendavo, nes pats tokį naudoja ir labai giria, o žmonai tiko pagal dizainą. Manęs niekas neklausė :)

Vamzdžių labirintas išeinantis iš katilo:













Paaiškinu kodėl jų tiek daug:










Du viduriniai vamzdžiai viskas aišku, karšas vanduo paduodamas ir grįžtamas. O du kraštiniai vamzdžiai išsisakoja į dar du, nes vienu ratu bėga vanduo į radiatorius, kitu ratu - į gyvatuką bei šildomas grindis. Viskas paprasta, kiekvienas ratas turi sklendes, atėjus vasarai - užsuku radiatorių ratą ir turiu tik šildomą gyvatuką bei pagal poreikį šildomas grindis. Vistiek katilas visus metus įjungtas, nes ruošia vandenį. Toks variantas man atrodo optimaliausias.




Šis savaitgalis buvo skirtas visokiausių nedabaigtų darbų užbaigimui, bei generalinei tvarkai. Visą statybinį plotą reikėjo atlaisvinti nuo šiukšlių, gerų ir blogų statybinių medžiagų ir pan. Taip pat damušiau nebaigtas dažyti kopėčias, susukau likusius turimus statramčius (gimė drabužinė) ir dar daug kitų mažų darbelių. Dalinuosi vaizdais:













Paskutinėj foto matosi prie sienos prisukta OSB ir pora lentų. Jos čia tik laikinai, nebuvo kur dėti, tai prisukome prie sienos. Na, karkasinės statybos pliusai, vienok :)) Nes visas kitas medžiagas sukėlėme ant stygų (krūva 5x5 brūselių, vata, polistirolas, atraižos, etc), o šios netilpo per tarpą, tad buvo pasirinktas paprastesnis metodas, betonavimui tikrai netrukdys :)

Taip pat, vakar gimusi drabužinė:













Šią savaitę baigiu su likusioms vidinėm sienom, santechnikas baigia davesti šildymo vamzdžius iki radiatorių vietų ir pradėsiu dėti polistirolą į grindims. Norėčiau kitą savaitę jau betonuoti. Tiesa, kažkoks įdomus variantas nuo 06-01 pradės vykti Ermitaže, neva visom prekėm 50proc nuolaida, kuria galės atsiskaityti su nuolaidų kortele. O aš turiu 1000Lt tų vietinių pinigų. Niekaip negaliu patikėti, kad tikrai ten viską galėsiu pirkti už pusę kainos. Išsiaiškinsiu.


8 komentarai:

  1. Antrame aukšte pilnai būtų užtekę 5cm polistirolo, kam dėjote 10cm nelabai suprantu.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nelabai supranta tas, kas nežino ;) Čia šiaip...
    10cm polistirolo buvo dėta dėl to, kad grindys per savo plotį "nuvažiuoja" 5cm, t.y. kad grindys per visus 70kv.m. būtų viename lygmenyje, viename namo gale reikės 5cm polistirolo, o kitame 10cm. Vonia ir yra toje žemojoje dalyje.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Per daug pasitikite santechniku. Nesu santechnikas, bet is kart matau tris esmines klaidas sildomose grindyse:
    1. Neteisingas rastas. Geriau kai griztacio ir paduodamo temofikato vamzdziai eina lygiagreciai. Tada vienodesne grindu temperatura gaunasi, o ypac jusu atveju.
    2. Su RTL nepavyks reguliuoti komfortabiliai. Jusu atveju sils isore, o vidurys bus saltas, arba atvirksciai (priklauso, i kur bus paduodamas karstas vanduo). RTL is esmes grindim netinka nes jis riboja srauta, o kuo leciau teka termofikatas tuo didesnis temperaturu skirtumas grindyse susidaro. Sildomom grindim naudojamos termopavaros, kurios turi tik pozicijas on ir off. Kai temparatura pakyla iki norimos visas konturas uzdaromas, o kai nusileidzia vel pilnai atidaromas.
    3. Na cia ne esmine klaida. Isvedziota daugiasluoksniu vanzdziu, kuris brangesnis uz specialiai grindim skirta vamzdi ir su juo zymiai sunkiau dirbti.

    Siulau pasikviesti rimta specialista kol neuzliejot betono.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, tavo argumentai kaip ir pagrįsti. Pasikalbėsiu apie tai su santechniku. Perdarinėti aišku neskubėsiu, bet dėkui už pastabas.

      Ar realiai tai bus nekomfortiška - paaiškės kai pradėsime gyventi :)

      Panaikinti
  4. O as vat galvoju, kokias sildomas grindis daryti - elektra ar vandeniu? Nedideli plotai - tik wc, vonia ir virtuvej prie darbastalio. Elektra patogiau, vandeniu - vat klausimas ar ne brangiau gaunasi visus tuos vamzdzius pratiesti ir santechniku darbas ziauriai brangus... Gal kas zino visus privalumus ir trukumus?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Jei jums reikia grindų šildymo tik sakykim gryžus iš darbo valandai kitai, tada galbūt ir elektrinis papraščiau, bet jei visą laiką turės šilti grindys tada tik vandeniu, ir šiaip jeigu planuojate žiemą kūrenti kieto kuro katilą tai tik vandeniu. Čia gal neišmanančiam atrodo, kad ten kažko labai super reikia, bet yra papraščiau (išvedžiojami vamzdeliai, pajungiami prie kolektoriaus, kolektorius prie specialaus mazgo kuris pareguliuoja vandens temperatūrą tinkamą grindims, ir galiausiai katilas, jei visdėlto pasirinksite vandenį patarčiau pasidomėti akumuliacine talpa, ji bus naudinga ne vien tik grindims). O šiaip patarčiau visur daryti grindinį šildymą, trūkumo nei vieno nematau, vien tik privalumai.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Gražu žiūrėt kaip darbai vyksta! Primena mūsų statybas 2009.. Čia aišku teisingas statybų koordinavimas kaltas:) Uoi smagu pavaikyt statybininkėlius būdavo..!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sudėtingos čia visos šitos santechnikos konstrukcijos ir išplanavimas. Dėl to vandens šildytuvo tai čia atrodo visai nesudėtingas, mažiausiai investicijų ir apsisprenimų reikalaujantis dalykas.

    AtsakytiPanaikinti