2013 m. gegužės 1 d., trečiadienis

Laukinės sienos fasadas

PINIGAI:
123,95 Lt (klijai polistirolui)
31,6 Lt (smeigės polistirolui)
11,7 Lt (kaištis sukamas raktu, 10x140, 10vnt)
17 Lt (kaištis sukamas raktu, 10x120, 20vnt)
3,2 Lt (virvutė vatai tvirtinti, 100m)

Pastarasias dvi dienas nusprendėme dėti polistirolą ant fasadinių sienu. Sekėsi gana neblogai, dar iki darbų pradžios sukau galvą kaip pritvirtinti polistirolą prie OSB plokštės, nes kone visi prekybininkai šaukė: OSB l.mažas įgeriamumas, niekas nelips, vajej vajej!!! Aišku, eiliniai klijai nelips, bet nereiškia, kad nėra tokių, kurie lips :)
Pirmus, kuriuos radau spec. tokiems darbams - CAPAROL Capatect-Rollkleber 615, atrodo viskas labai super. Kol nesužinojau kainos -> 170Lt!!! Už kibiriuką. Man reikia kokių 2-3. Variantas atmestas. Tada kilo mintis pasukti į SOUDAL, gal jie ką nors turi. Turėjo - Soudabond Easy. Ir kaina (25lt/vnt) mane tenkino ir rasti galėjau tiek makvežoj, tiek kitose parduotuvėse. Nors jie reklamuoja, kad vieno flakoniuko užtenka 12kv.m., bet man ~25kv.m. sienos jų prireikė net 5vnt :) Nežinau, ar marketingistai gerokai apsiskaičiavo, ar mes netaupiai naudojom. Prilimpa super, mėginau plėšti po nakties džiuvusį polistirolą, tai plyšo pati puta, o ne klijai. Dėl viso pikto tvirtinome ir smeigėm, net ir pats SOUDAL šitai rekomenduoja. Į mano ~25kv.m. sienos suėjo 90vnt smeigių. Svarbus momentas, smeigės į karkasinę sieną yra visiškai kitokios, nei į mūrinę. Karkasinei dedasi tik kepurėlė, be vinies ir be kotelio. Štai tokia:










Į vidurinę sklypę sukame paprastą medvaržtį ir su dangteliu, kurį matome, uždengiame. Neva tai nuo šalčio tilto :) Kadangi naudojau tik 5cm polistirolo, tai sukau su 10cm ilgio medvarščiais, t.y. tokiais, kokius turėjau.

Pradėtas dėti polistirolas:










Iš arčiau:











O čia jau viskas padaryta:


















Šiandien darbininkai viską nuarmuoja ir toliau deda šiferį.

Dar vienas svarbus momentas, padariau gana grubią klaidą ir jos neištaisiau. Dar iki dedant polistirolą pradėjau dėti vatą, ir visiškai be reikalo ją iškišinėjau galuose:










Nežinau kiek ši foto informatyvi. Esmė, dedant polistirolą ir jį dakelinėjant ties gegnėmis, šiuo atveju jis atsiremia į vatą, o ne į plėvelė. Labai didelės bėdos tame kaip ir nėra, svarbu, kad abu šitinimo sluoksniai vienas su kitu susiglaustų, bet jei polistirolas būtų atsirėmęs į difuzinę plėvelę, mano vata būtų apsaugota nuo tiesioginio vėjo ir galbūt kritulių. Beto ir estetinis vaizdas būtų gražesnis, kai sienas nusitinkuoja iki pat viršaus. Juolab, kad kažkurį laiką planuoju pagyventi be pakalimų. Dabar gaunasi taip, kad viena namo pusė bus padaryta su išsikišusiais vatos galais, kita ne :) Gyveni žmogus ir mokausi.

Ši foto gal kiek informatyvesnė. Čia matosi OSB nedakelta iki plėvelės (specialiai) ir vata dar nesudėta. Klijuojant polistirolą jį dakėlėme iki pat plėvelės, o kišdamas vatą pro murlotą atsiremsiu į polistirolą:













Taip pat, iš POLISERVIS įsigyjau super duper klijų  OT300, kurie skirti klijuoti plėvelėms, bei spec polietilenui. Juos specialiai pirkau suklijuoti difuzinę bei garo izoliacinę plėveles su lango rėmu, kad nereikėtų spec. juostų. Kolkas su šiais klijais mėginau klijuoti difuzinę ties persikeitimais, kad neblaškytų vėjas. Gal ranka dar neįgudusi, tad sekėsi pusėtinai, bet klijai atrodo neblogi, labai didelių apkrovų neatlaiko, bet sandarumo turi daug. Juos taip pat naudosiu garo izoliacinę plėvelė suklijuoti su medžiu ir mūru. Viskas dėl to sandarumo.

6 komentarai:

  1. Iš lauko 5 cm, o iš vidaus kiek šiltinsit, pagal gegnės storį, 20cm?
    Vatą kur išlenda į lauką tai geriau užsandarinti iš kart kokia plėvele, nes paukščai pradės pešiot :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. taip, iš lauko 5cm putos. o iš vidaus bus 25cm vatos.
    Va dar vienas momentas, paukščiai ir kt. Reiks galvoti kažką....

    AtsakytiPanaikinti
  3. o kaip vėdinsis tokia siena? ar paliktas oro tarpas tarp vatos ir osb?
    nes jei aš teisingai suprantu jūsų sienos sumuštinis iš vidaus apdaila, garo plėvelė, vata, osb ir polistirolas su tinku? kadangi osb ir polistirolo garų laidumas yra kur kas mažesnis nei vatos, nerekomenduoja tokia konstrukcija.

    turėtų būt amdaila, garo iz, vata, vėjo iz, vedinamas tarpas koki 3cm ir tik tada osb ir polistirolas, tik šiuo atveju polistirolas nesiskaitys kaip apšiltinimas, o tik kaip pagrindas tinkui..

    AtsakytiPanaikinti
  4. šitą klausimą aš taip pat dar gvildenu (turiu laiko iki dėsiu vatą į sienas). Sumuštinį tu supranti teisingai, teisingai ir tai, kad polistirolas faktiškai nėra dėl šiltumo dedamas, o tik kaip pagrindas tinkui.

    Tiksliau jau buvo sudėti štapikai, kurie laikė plėvelę, taip sudarydami oro tarpa tarp difuzinės ir OSB. Turėjau mintį juos ir palikti, bet statybininkai nuginčyjo, tipo nėra tikslo, beto ir medienos ne visiems statramščiams užteko. Patikėjau. Matau be reikalo.... :(

    O vatai neužteks vėdinti per viršų (murlotą)?

    AtsakytiPanaikinti
  5. nu sunku pasakyt užteks ar neužteks, mano nuomone nelabai.. esmė kas jei vata bus drėgna netik kenks medinėm konstrukcijom bet ir jos varža bus ~4 kart mažesnė..

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ar pasitvirtino variantas, "uždaryti" karkasą, osb putplasčiu?

    AtsakytiPanaikinti