2015 m. sausio 3 d., šeštadienis

Kiek moku už dujas

Prisiminiau, tiksliau neprisiminiau, o vis nuolat galvojau, kad esu skolingas keletą įrašų apie statybos sąmatas, šildymo eksplotavimą ir pan.

Tad šįkart susikaupiau parašyti apie dujas. Jomis šildomės, gaminame karštą vandenį ir maistą.

Sąžininkai dujų sąnaudas kiekvieną sekmadienį nurašinėjau visus 2014 metus (ir 2013 gruodį). Kadangi katilas realiai paleistas buvo keliais mėnesiais ankščiau, tai pirmas rodmuo ties 139 kub. :)

Einam prie grafikų:

















Grafike atvaizduoti duomenys renkami kas savaitę, t.y. vienas stulpelis - vienos savaitės dujų sąnaudos.
Matyti, jog realiai buvo vos 2 savaitės metuose, kada sąnaudos viršyjo 50kub/sav. Vasaros laikotarpiu (maisto ir karšto vandens ruošimui) sunaudojama iki 10kub/sav. O šis šildymo sezonas kolkas dar labai ramus.

Grafikas pamenėsiui:


















Greta grafiko verta paminėti keletą skaičių.
Per 15 mėnesių (nuo 2013-10-01 iki 2015-01-01) suvartota 1212kub (mėnesio vidurkis 80,8). Išvertus į litus (2014 metų dujų kainom) man visas tas laikotarpis kainavo 1760Lt arba 117 Lt/mėn.
Dujomis šildomas plotas 70kv.m.
Kambariuose palaikoma temperatūra - 22-23C; vonioje 25C (taip, įpratau ištisus metus namie vaikščioti trumpom rankovėm, basomis).

Ar mano paminėti skaičiai dideli ar maži, palieku spręsti kiekvienam asmeniškai


Reziume - pasirinkta šildymo sistema esu labai labai patenkintas. Iki šiandien džiaugiuosi pro langą matydamas kaimynus tysiančius malkas (prieš tai aišku jas kraunant, skaldant ir t.t.), kai aš šitą laiką galiu skirti vaikams, žmonai, sau.. :)

Keletas atsiliepimų po pirmųjų 15 mėn gyvenimo - faina :)
Aišku nedadarymų/neapgalvojimų keliose vietose galima rasti, bet tai tikrai mažmožiai neužgožiantys gyvenimo kokybės. Keletą galiu aptarti:

1. Momentinis karšto vandens ruošimas (dujiniu katilu). Užknisa, dabar tokioje situacijoje tikrai statyčiau boilerį. Tarkim maudaisi po dušu, išjungi vandenį kol pvz trini galvą, tada vėl paleidi karštą vandenį ir vandeniui pradėjus bėgti, katilas nespėja taip greit užsikurti, kas reiškia, jog po kelių sekundžių bliūbtels šalto vandenuko. Jo labai nedaug ir po n-ojo karto jau instinktyviai žinai kada patraukti dušo galvutę, bet vistiek... Nežinau čia gal tik mano katilas turi tokį bugą, nors abejoju.
2. Vandenį taupantys čiaupai. Dalykas visiškai nesuderinamas su momentiniu vandens ruošimu, pagrindinė bėda, kad toks čiaupas tikrai naudoja labai mažai vandens, kas reiškia, jog katilas kartais net neįsijungia gaminti karšto vandens.
3. Šildomų grindų kolektoriai. Reikalingi, pataupėm ir dabar turime netolygiai šylančias grindis, ypač jei namas pakankamai sandarus (o aš norėčiau saviškį tokiu vadinti) maximaliai termogalva niekada nebūna atidaryta (net ir prie -15C termogalva ant 2-3 padalos, vonioje +25C).

Tai čia tokios minimalios bėdelės, visa kita labiau patarimai

Pvz, radiatorių pasistatėme akivaizdžiai per daug (po santechniko rekomendacijų; jei būčiau daręs šildymo projektą, pagal planuojamą šilumos varžą, man jų būtų tikrai tiek nepripiešę - būčiau sutaupęs).

Langas vonioje yra super gėris, per mano tinginystę, ventiliacija vonioje iki šiandien nepadaryta (ortakis atvetas, bet lubų gipsas sudėtas, neatsimenu kurioje vietoje ateina ortakis:), bet viską puikiausiai išvediname atidarytu langu.

Ir šiaip, po truputį kurpiamas naujo namo projektas, keli momentai (iš serijos "jei statyčiau namą dabar"), kuriais galiu pasidalinti:
1. Namas vieno aukšto
2. Šildomas dujomis
3. Su priverstine rekuperacija/šaldymu
4. Tikrai ne mūrinis (gal karkasinis, gal EPS)
5. Dar kažką pamiršau


tiek,

25 komentarai:

  1. Atsakymai
    1. Todėl, kad nedžiugina :) Pagrinde turbūt dėl to, kad negaliu kontroliuoti (trūksta žinių) ir negaliu pasitikėti (kitų darbu). Tuo tarpu karkasą esant būtinybei galėčiau net pats susisukti ar bent kritiškai pastebėti kitų klaidas. Beto medis šiltas, o mūras šaltas. Taip pat dar ir dėl to, kad labai imponuoja trečios šiltinimo kartos (aka GAMO, GRAKO ir kt.) purškalai, kurie labai padidina namo sandarumą/pasyvumą. O šito dabar siekčiau dar labiau.

      Panaikinti
    2. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
    3. Sienų mūryjimas yra turbūt pati paprasčiausia statybų dalis. Ir žinių čia reikia mažiausiai ir vietos klaidoms yra mažiausiai. Svarbu sužiūrėt ar reikia/kiek reikia armuoti, pagal gamintojo rekomendacijas perslinkti blokelius vieną virš kito ir viskas - tavo siena auga. Likusi kontrolė - mokėti gulsčiuku naudotis :)

      Tuo tarpu karkasą nors ir atrodo lengva sukti, bet jeigu karkasinis visas namas, tai vietų klaidoms yra daugiau. Tuo pačiu ir pats konstruktyvas turi būti gerai suskaičiuotas ir nupirkta gera mediena. O tikrai gerą medieną atskirti nėr taip ir paprasta.

      Medis nors ir šiltesnis pats iš savęs, juk netarnaus kaip šiltinimo sluoksnis, kuris yra būtinas. Taip pat medis gret sušyla bet lygiai taip pat greit atšala. Taigi jo šiltumas nei pliusas nei minusas šiuo atveju. T.. namui šiltumo nepridės, ypač kai tai ne vientisas sluoksnis, o karkasinė konstrukcija.

      Dėl tų putų man tai būtų baimė dėl sukritimo sakykim. Visgi gan naujas dalykas, atsiliepimų ne tiek ir daug. Bet kuo gali žavėti suprantu.

      Panaikinti
  2. Atsakymai
    1. Taip, gyvename tik dalyje namo (antrame aukšte). Antruoju etapu turėtų būti renovuotas pirmas namo aukštas ir tada šildomas plotas sudarys 133kv.m.

      Panaikinti
  3. Pasidalinsiu savo patirtimi: Projektavomės namą mąstydami apie kietu kuro katilą + didelę akumuliacinę talpą; bestatydami nusprendėm katilą vis tik naudoti granulinį; o praeitą savaitę pateikiau paraišką dujų įsivedimui.

    Jeigu šalia yra trasa, įvedimas neturi kainuoti kosmoso. Šildymo kaštai, lyginant su granulėmis, esu skaitęs kad šios dienos kainomis yra didesni tik ~10%-15%. Jeigu namas naujas, gerai apšiltintas ir sandarus, sąnaudos nebus didelės nei kūrenant dujomis, nei granulėmis. O komfortas - akivaizdus :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na kol kas t.y. po dvieju men kurenimo is akumuliacines nelabai matau naudos, ja praktiskai visad reikia laikyti prikurenta, is 1300L talpos isildytam namukui galima kokias papildomas 8-10h isspausti, bet po to vel ~1,5 pakuros(35kW pecius) subegs kol ikacigarinsi, be akumuliacines(arba sakykim su prisildyta) pecius is saves dega 8-10h...nesunku i para 1 akrta ji kurti, vienintelis jos privalumas, kuri kol kas galeciau ivardint, tai sistemos saugumas ir vasara saules kolektoriu pertekliaus numetimas...dar eksperimentuoju, gal nuomone ir pasikeis, kol kas galiu teigti, kad tai tik ~6k lt reikalaujanti, niekam nereikalinga papildoma investicija

      Panaikinti
    2. Visiškai teisingai dėl tų 10-15proc. Seniau, kai gyvenome kiauruose namuose ir mokėdavom po 1000lt (300eu) už šildymą, tada ir tie 15proc sudarydavo didelę dalį, o dabar namai izoliuoti, juos šildyti kainuoja čiut ne 10x pigiau, skirtumas kainoje pasidaro itin mažas

      Panaikinti
    3. Galiu pasakyti niuniauskai, kad visiskai nusišnekejai dėl akumuliacinės talpos arba kažkas pas tave blogai padaryta, neberašysiu kuo ji naudinga nes ir taip internete pilna informacijos, beto tikriausiai nežinai kaip būtų be jos, taip, kad tavo komentaras visiškai neteisus.

      Panaikinti
    4. nesigincysiu teisus as ar ne, tiesiog kol kas dalinuosi 2,5-3 men peciaus kurenimo ispudziais.

      Panaikinti
    5. Pas mane akumulecine 1000 ir attack 35kw pecius pro versija, manau kad akumuliacine tai pinigai i bala. Be to duju generacinis atgack kartais isspjauna pro paemimo anga dumu, kurenu briketais, zodziu vargas, ziauriai nusivyliau. Sildymo kaina briketais gaunasi apie puse paletes briketu per menesi tai gaunasi apie 55 eurus uz spalio menesi. Temperatura namuose laikau 22-23°C.

      Panaikinti
    6. Pas mane akumulecine 1000 ir attack 35kw pecius pro versija, manau kad akumuliacine tai pinigai i bala. Be to duju generacinis atgack kartais isspjauna pro paemimo anga dumu, kurenu briketais, zodziu vargas, ziauriai nusivyliau. Sildymo kaina briketais gaunasi apie puse paletes briketu per menesi tai gaunasi apie 55 eurus uz spalio menesi. Temperatura namuose laikau 22-23°C.

      Panaikinti
  4. Dujos dabar pigesnės, tai nedaug išleidžiat, bet pamenu pernai labai daug išleisdavom šildymui kas mėn. kai dujos kainavo po 2Lt...

    Na, karkasinio namo tikrai nenorėčiau. Iš kaimynų girdėjau nekokių atsiliepimų apie tokį namą. Skundėsi kad namas vis traška, mediena džiūsta -traukiasi, tai normalu, bet nejauku girdėti tokius garsus ypač naktim. Namas statytas maždaug prieš 10m, neseniai darėsi viso namo remontą iš naujo, nes kai kur atsivėrė sienose plyšiai.

    Pas mus namas mūrinis bet perdanga medinė, palėpė nešildoma, namie būnant pasigirsta kažkoks keistas garsas, kaip mediena sutraškėtų, manau perdangos gegnės sukasi nuo temperatūrų skirtumo ir sutraška. Rinkčiausi kitam namui tik visą mūrinį namą su betonine perdanga.

    AtsakytiPanaikinti
  5. laba diena, o kaip issirinkote katila ir kokio modelio katilas buvo pasirinktas?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveiki,ka rinktumetes dujini katila ar silumos siurbly"oras - vanduo? Man idomu butu menesio sildymo islaidos? Namas naujos statybos,apsiltintas gerai,sildomos grindys. 80m2

    AtsakytiPanaikinti
  7. Geras straipsnis, manau neblogi ir grafikų rodmenys. Mūsų šeima taip pat mano, kad kondensaciniai dujiniai katilai pasiteisino. Tik mes taip pat turime tokią kaip ir bėdelę, kad tarkime, jai plauni kažką ir išjungi karštą vandenį, o po to vėl įjungi tai ilgokai šyla, o vyras dažnai sako, kad jei reikia tik rankas nusiplauti, tai geriau su šaltu vandeniu, nes kol atbėga karštas, tai ir katilui nesveika, ir vis tiek nusiplauni rankas su šaltu. Tai va tik tokie pastebėjimai iš mūsų, o dėl šildymo kainos tai tikrai esame patenkinti, apšildome namus gana pigiai ir svarbiausia, kad galime reguliuoti šildymą patys.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Labas ,pasijungėme šiais metais dujas,plotas .nedidelis apie 60 m2 su kondensaciniu vaillant 18,5 kw katilu gan didelės duju sanaudos grubiai 8,ar 10 m3 per para minimaliai šildant 50laipsniu celsijus ,radiatoriai nauji ,namas mūrinis langai pakeisti nėra labai kiauras ,vistiek brangoka ,gal reikia katilui kviest derintoja.Kokia kitu nuomonė

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai daug. Mano plotas 95m2 tai pastoge vieno auksto. stengiuos kad su karstu vandeniu, virykle ir sildomomis grindimis nevirsytu 5m3 per para. As katile laikau apie 40 temperatura.Radiatoriai atsukti tik 2 is 5. Namie 22-23 temperatura. Uz viska uz dujas Sausio men 60 eur. Uz vasari 51 eur. Ir tai manau turetu but mazesnes islaidos.

      Panaikinti
  9. 80 kv. m. Grindinis šildymas. Katilas Junkers 24 kw. 2019 m. spalis 20 kub. m. dujų sumokėta 9,20€ šildyta 13 d. lapkritis sunaudota 76 kub.m. dujų sumokėta 34,96€ šildyta 30 d. palaikoma temp. 18,5 - 19,5 visą parą. Tik šildymas be karšto vandens ir maisto gaminimo. + Abonentas 3,99 kiekvieną mėnesį.

    AtsakytiPanaikinti
  10. o nepriklauso šildymas dar ir nuo to koks yra katilinės įrengimas? ta prasme kokį pasirinksit pečių?

    AtsakytiPanaikinti