2013 m. liepos 30 d., antradienis

Šiltinam

Štai ir praėjo visas mėnuo nerašant. Vaje vaje :)

O nerašiau todėl, kad daug dirbau. Per tą mėnesį prasidėjo ir baigėsi (turiu dar šiandieną) šiltinimo darbai. per tą laiką apšiltintos visos lubos ir laukinės sienos.

Priminsiu lubų sumuštinį iš apačios:
1)   5cm rockwool rockmin plus vata tarp 5x5 bruselių
2)   garo izoliacinė plėvelė
3)   20cm isover KT42 vata tarp 5x20 stygų
4)   visa likusi isover vata virš stygų, kadangi jos buvo nupirkta su atsarga, tai viso sudėjus 30 isoverio dar atliko 6 rulonai, ko pasakoje dar storinau šiltalo sluoksnį virš stygų

Rezultate lubas turime apšiltintas 45cm :) Puiku!

Eigoje:












Matomą ventiliacijos ortakį vėliau apviniojau ta pačia vata ir užtraukiau plastikiniais užtraukėjais. Tik foto pamiršau padaryti.

Sudėjus dalį vatos knietėjo dėti garo izoliacinę plėvelę. Paskatintas kolegų blogerių nusprendžiau dėti armuota su folija. Ir šituo sprendimu labai džiaugiuosi, nes su paprasta plėvele būčiau suvargęs.
Pasirinkau Alu reflex plėvelę:













Ją pirkau b-a.lt, kurie pasiūlė net mažesnę kainą nei Baltijos brasta :) Kuriozas ir su Ermitažu, garsi reklama, kad šiai plėvelei nuolaida, gavosi rezultate iš b-a.lt pirkti 0,1Lt pigiau be nuolaidos, nei Ermitaže su nuolaida. Tad, žiūrėkite ką perkate ir nesivadovaukite vien nuolaidomis ;) Plevėlę kainavo 1,51 Lt/kv.m. Jau sunaudojau 2,5 rulono.

Garo plėvelę klijuoju spec aliuminio lipnia juosta:










To paties gamintojo kaip ir garo plėvelė. Kaina 16Lt/vnt (50metrų) Kadangi ji labai lengvai plyšta, sunku dirbti kampuose ar kur didesnis įtempimas, todėl papildomai naudojau ir paprastą armuotą lipnią juostą (cyclone ar tesa - skirtumo nepajaučiau). Su lipnia juosta klijavau visus sujungimus labai kruopščiai ir sandariai, nes suprantu, kad per kiekvieną tarpelį bėga lauk mūsų sunkiai uždirbti pinigai :) Taip pat užklijuoju ir kiekvieną kabę, kuriom pradžioje prišaudžiau plėvelę.

Darbų eiga:
Išsitampius "šniūrą" iš viršaus sudedu isover vatą:










Keletas patarimų/pastebėjimų. Šita vata labai minkšta, ne kaip parocas ar rockwoolas, iš apačios ją kišti be šansų. Dar galvojau pradžioj be vatos sudėti plėvelę ir tada dėti vatą. Gerai, kad taip nepadariau, būtų be galo sunku prieiti prie mažiausio nuolydžio vietos ir ten sandariai viską prikimšti. Tad dariau taip: vienam "praliote" prišaudau virvutę ir ten sudedu vata, tik tada einu prie kito "pralioto". Taip viskas buvo atlikta tvarkingiau. Nors ir užtruko ilgiau. Bet šita vata kur kas smagesnė nei akmens, su ja dirbau be pirštinių, ji minkšta, lengviau deformuojasi, tad gali nebepjausti jei vatos perdaug ir 4-5cm, ji puikiai susispaus.

Vata iš viršaus:










Einam toliau, sudėjus vatą bent vienam kambary šaudėme garo plėvelę:













Čia tie baisieji kampai, kur išsipjaustė be galo daug vatos ir susinaudojo belenkiek plėvelės/lipnios juostos:










Apipjaustytas liukas į pastogę:










Čia jau mano paties išmislas, kurio naudingumu galima giliai sudvejoti. Kadangi pertvaros sumontuotos iki dedant plėvelę, tai šitaip mėginu gelbėti vientisumą. Aišku daug lipnios juostos šitoje vietoje gelbėja :)










Prišaudžius plėvelę, viską suklijavus su lipniom juostom, dedame 5x5 brūselius:











Tarpas 59cm, kad tvarkingai tilptų 5cm vatos.

Kadangi stengiuosi laikyti kuo didesnį vientisumą garo plėvelės, visi apšvietimo kabeliai yra vedžiojami po ja. Įpjoviau brūselį ir ten pravedžiau šviestuvo laidą:










Toliau laukia minėtos 5cm vatos dėjimas ir lubų gipsas. Ir su lubomis bus baigtas kriukis :)


Taip pat pradėjau šiltinti sienas, bet kadangi jas ketinu baigti jau šiandien - apie tai kitą kart

6 komentarai:

  1. Dabar esu vatos pasirinkimo etape, o kaip ta Rockwool vata, ar lengvai pjaustosi/dengiasi su ja ir kaip kaina? Kuri pigesnė/geresnė? Yra tokia naujinea Knauf vatos dembliai, įdomu kaip su šia vata situacija, gal kam teko turėt reikalų...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Galiu patarti tik apie tą vatą su kuria teko dirbti. Rockwool vata kaip vata, pjaustosi normaliai (pirkau spec. peilį), dedasi bjauriai jos visos. Paroc čiupinėjau tik parodos metu, skirtumo nepajaučiau jokio.
    Tarp stygų dėjau isover, ji labai minkšta, varža mažesnė, bet ji kone 2x pigesnė nei akmens vatos. Su ja dirbau be pirštinių, išpjaustyti nereikėjo kaip tiksliai kaip rockwool, tik, kad ji tinkama tik į horizontalią padėtį kur nėra apkrovų.

    Siūlyčiau rinktis pagal tai ką gausite už geresnę kainą, manau visos jos vienodos (CE atžymoj aišku).

    Dar vienoj vietoj pasiūlė skaičiuoti taip, kokia kaina pasiekiame vieną šilumos vienatą. PVZ mineralinę vata (aka isover) yra tik 10-15proc. "šaltesnė" nei akmens (aka rockwool, paroc), o kaina mažesnė kokiais 40 proc (nepamenu tiksliai), tad logiška, kad geriau dėti storesnį sluoksnį pigesnės vatos, nei plonesnį brangesnės. Jei leidžia konstrukcija, aišku.

    AtsakytiPanaikinti
  3. o tas pasakymas "tinkama tik į horizontalią padėtį kur nėra apkrovų", tai jei pas mane bus sudėtos mėdinės grindys palėpėj ir bus sandėliuojama kažkas, tai čia skaitosi jau su apkrovom ar kaip :)?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tai reiškia, kad ji nesugeba laikyti įspraustos pati savęs, t.y. netinkama į sienas ar į gegnes. Ji sukrenta.
    Kalbam apie grindų/perdangos šiltinimą? T.y. tokį patį kaip pas mane? Sandėliuojama vistiek bus kažkas ant OSB/lentų/etc, o ne tiesiogiai ant vatos, tad šiuo atveju labai tinka.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Supratau, išaiškinot :)) Taip, bus šiltinama medinė perdanga, vėliau bus užkaltos ant viršaus grindys, gal osb, o gal tiesiog pušinės lentos. Tik tada įdomu ta vata nepradės dėl drėkti, kai bus virš jos grindys ir ji turės mažiau plyšių vėdintis...

    AtsakytiPanaikinti
  6. nuo drėgmės turi apsaugoti plėvelės. Kokios tiksliai - čia jau reiktų klausti labiau patyrusių. Aš turbūt dėčiau paprasčiausią difuzinę (jei apskritai dėčiau).

    Bet kokiu atveju jei drėks, drėks nesvarbu kokia vata. Tada reiktų ieškoti visiškai kitokio sprendimo.

    AtsakytiPanaikinti