2013 m. gegužės 9 d., ketvirtadienis

Namo sandarumas

Sugalvojau padaryti tokį trumpą įrašą apie tai kaip keitėsi mano suvokimas apie statybą nuo idėjos iki dabar.

Visuomet galvojau, kad namas turi būti tvirtas (nors ir nesu tipinis lietuvis, kuriam tvirtas tik mūrinis namas, man tinka ir karkasinis, šiaudinis), kresnas, kietas, storom sienom, su daug metalo "kad tvirtai laikytų". Tik dabar pradedu suvokti, kad namui svarbiausia sandarumas. Tiek šilumos neišleidimo, tiek ir vandens/sniego/šiukšlių neįleidimo. Kiekvienam planuojančiam, pradedančiam ar jau statančiam siūlau apie tai pagalvoti. Bėda viena, sandarumas kainuoja... nemažai. Kita bėda, kad namudinis statybininkas apie visokias tokias medžiagas gali ir nesužinoti. Gūglinkit :) ieškokit patikimų gamintojų ir daug klausinėkit. Labai džiaugiuosi, kad mano statybų eigoje atsirado tokie gamintojai kaip: penosil, illbruck, soudal. Gerai, kad visuomet galiu paskambinti į Poliservis ir pasiteirauti. Su šiom firmom ir gamintojais niekaip nesu susijęs, tiesiog iš jų gavau daug naudos.

Tuo XXIa ir pranašesnis už XXa, kad technologijos nestovi vietoje, sukurta daug superinių produktų, apie kuriuos, įtariu, seno kirpimo statybininkai gali net nežinoti.

Ryšium su tuo, vakar vakare ropščiausi ant stogo ir sandarinau kraigą. Pradžioje galvojau palikti šį darbą statybininkams, bet pabijojau, kad darbas bus atliktas valdiškai, o šioje vietoje reikia kruopštumo. Tad lipau pats.

Matosi apklijuota kraigo dalis ir atvira (dešinėje matosi sustatytos kraigo skardos, kurias palikau statybininkams susukti atgal):










Šiaip juosta klijuojasi gana nesudėtingai, puikiai lankstosi, yra lipnūs kraštai (kažkokia bituminė mastika), kuri gerai prilimpa net ir prie ne idealiai švaraus šiferio. Tad formą pagal šiferio bangą padaryti tikrai nesudėtinga. Iš arčiau:












Ir galutinis vaizdas:













Šitaip apsandarinęs kraigą išvengsiu tiesioginio vandens ir šiukšlių patekimo tiesiai ant difuzinės plėvelės. Dar ją uždengsiu skarda ir su kraigu bus baigta!



Ir pabaigai lyrinis nukrypimas - vaizdelis nuo stogo. Panašu kitą kartą negreit ant jo užsikarsiu su fotiku rankose :)




1 komentaras:

  1. Sveiki,
    norėjau pasidalinti naujienomis, kad šiais metais pasiektas naujas sandarumo rekordas Lietuvoje. Sandarumo testo rezultatas 0,09 karto per valandą. Namo statybų dienoraštį galima rasti internete paieškojus “eenamas”. Tiesa, namas yra dėkingos formos ir iš visų pusių įskaitant langų rėmus apipurkštas PUR putomis (III kartos šiltinimo medžiaga).
    Aš taip pat savo statybų dienoraštyje nemažai prirašiau apie sandarumo svarbą.

    AtsakytiPanaikinti